Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta ja Saarenkylän Nuorisoseura ry aloittavat yhteisen tilallisen palvelumuotoilun opintoprojektin, jossa opiskelijat kehittävät Saarenkylän Nuorisoseuran talon käytettävyyttä.
Projekti on monitieteinen ja siihen osallistuu maisteritason opiskelijoita. Opintojen laajuus on 10 opintopistettä eli se on varsin laaja. Tilallisuuden asiantuntijana projektissa toimii yliopistonlehtori Piia Pyrstöjärvi.
– Opintoprojektina talon käytettävyyden päivittäminen tämän päivän tarpeisiin on sekä ohjaajille että opiskelijoille mielenkiintoinen ja haastava kokonaisuus, jossa tulee huomioida muiden muassa tilan ja paikan henki, estetiikka sekä käytettävyyden tarpeet ja turvallisuus, Piia Pyrstöjärvi sanoo.
Yliopisto-opettaja Reetta Kupari vastaa projektin käyttäjälähtöisyydestä, jota tutkitaan muiden muassa havainnoimalla, haastatteluilla, kyselyillä ja osallistavilla työpajoilla.
– On selvää, että tällaisessa projektissa lähtökohtana on talon eri käyttäjien tarpeet ja niitä me tutkimme opiskelijoiden kanssa monin eri menetelmin, Reetta Kupari sanoo.
Sanu:n puheenjohtajan Pasi Jarkon mukaan on arvokas asia, että Sanu on saanut projektiin ulkopuolista suunnitteluapua, joka tehdään opinnäytetyönä.
– Nyt on hyvä hetki pohtia talon käytettävyyttä kokonaistarpeiden näkökulmasta. Kun on hyvät ja perusteelliset suunnitelmat ja talouden laskelmat hallituksen on helppo lähteä toteuttamaan niitä oman taloutensa sallimissa rajoissa, Pasi Jarkko sanoo.
Projekti toteutetaan keväällä 2025 ja se kestää tammikuun alusta huhtikuun loppuun. Opiskelijat projektiin rekrytoidaan tämän syksyn aikana. Opiskelijat valmistavat projektista loppuraportin, joka luovutetaan Saarenkylän Nuorisoseuralle. Sanun osalta hankkeen vetäjänä toimii Olli Tiuraniemi.