NAPAPIIRIN SEURATANSSIJAT

Seuran perustaminen

Tanssiseuran perustaja Ari Hyvälä oli kokeillut sekä kansantanssia että kilpatanssia, mutta hän ei tuntenut niitä omakseen. Arin unelmana oli kehittää ja ylläpitää ainutlaatuista suomalaista lavatanssikulttuuria sekä yhdistää kaikki seuratanssin harrastajat ympäri Suomen. Kesälavojen jälkeen ravintoloiden savuiset pienet parketit eivät enää riittäneet tanssin ystävälle. Toisaalta liittyminen kilpatanssijoiden kurinalaiseen harjoitteluun ei tuntunut hyvältä, koska Arin mielestä tanssiminen pitää olla hauskaa ja rentoa menoa. Lisäksi kynnys tanssiharrastuksen aloittamiseen pitäisi olla matala, niin siitä syntyi ajatus perustaa Rovaniemelle oma tanssiseura.

Tanssiseura kulki aluksi nimellä Rovaniemen seuratanssijat. Tanssiseura aloitti toimintansa vuonna 1996 Rovaniemen kaupungin nuorisotiloissa Mondella. Alussa harjoittelimme Arin ohjauksessa sunnuntaisin perus- ja jenkkitanssien alkeita. Puskaradion välityksellä levisi tieto Monden tanssiharjoituksista ja kävijämäärä lisääntyi. Tanssiharjoituksissa kävijöiden määrä vaihteli 10 - 15 henkilöä.

Syksyllä 1997 Rovaniemen maalaiskunnan kansalaisopisto aloitti keskiviikkoisin tanssikurssit. Tanssikurssin vetäjäksi tuli Oululainen tanssikoulu Jari Aaltonen. Tanssikoulun opettajina olivat Jari Aaltonen ja Sari Mattinen. Keskiviikon tanssikurssi lisäsi tanssiharrastajien määrää siinä määrin, että myös Rovaniemen seuratanssijoille tuli tarve hankkia harjoiteltupaikka, missä olisi mahdollisuus harjoitella useamman kerran viikossa. Kalervo Ahvonen oli kysynyt silloisen Saarenkylän nuorisoseuran johtokunnan jäsenenä toimivalta Mailis Holmilta meidän mahdollisuudesta liittyä nuorisoseuran jäseneksi. Mailis tuli kertomaan meille Saarenkylän nuorisoseuran toiminnasta ja pyysi meitä hakeutumaan nuorisoseuran alajaostoksi.

Vuoden 1998 syksyllä siirsimme toimintamme Saarenkylään ja vuoden 1999 alusta liityimme nuorisoseuran jäseneksi. Nuorisoseuran alajaostona toimiminen takasi meille hyvät ja edulliset harjoitustilat Lapin läänin suurimmassa, myös talvella toiminnassa olevassa tanssipaikassa. Koska toimintamme oli siirtynyt silloisen maalaiskunnan puolelle, Saarenkylän nuorisoseuran hallitus ehdotti meille nimenmuutosta. Ari muistelee, että Sanun kokouksessa Eija Hast oli ehdottanut nimeksi Napapiirin seuratanssijat. Nimiehdotus hyväksyttiin, koska mielestämme Napapiirin Seuratanssijat nimi kuvasi paremmin koko Rovaniemen seudun tanssijoita. Saarenkylän nuorisoseuraan liittymisen jälkeen ensimmäisenä vuonna jäsenmäärä lisääntyi noin 80:n.

Napapiirin Seuratanssijoiden ensimmäisenä hallituksen puheenjohtajana toimi ansaitusti Ari Hyvälä ja sihteerinä Sari Saastamoinen. Muita hallituksen jäseniä olivat Anita Oivakumpu, Teuvo Juntunen ja Päivi Rajala. Rahastonhoitajan tehtäviä alkutaipaleella hoiti Terttu Kreus ja hänen jälkeensä Hannu Vaara, joka on kuulunut pisimpään seuramme jäsenenä. Muita alusta asti mukana olleita aktiivijäseniä ovat mm. Kalervo Ahvonen, Ville Seurujärvi, Aini Välimäki, Arja Paatero ja Tuulikki Kaarlejärvi.

Seuran tavoitteet

Seuran tavoitteena on ollut koko toimintansa ajan kehittää ja ylläpitää ainutlaatuista suomalaista lavatanssikulttuuria sekä yhdistää valtakunnallisesti kaikki tanssin harrastajat. Vuonna 2000 liityimme Suomen Seuratanssiliitto SUSEL ry:n, mikä toimii jäsenseurojensa palvelevana kattojärjestönä. SUSEL:n liittymisen jälkeen seuramme jäsenistä Ari Hyvälä ja Mailis Holm ovat toimineen myös SUSEL:n hallituksen jäseninä.

Toiminta

Saarenkylän nuorisoseuraan liittymisen jälkeen pidimme harjoituksia kaksi kertaa viikossa. Sunnuntaisin harjoittelimme Arin johdolla lähinnä alkeita ja vuonna 1999 pidimme keskiviikkokurssin jälkeen klo 22.00 – 23.00 ns. "konkaritiimaa", jossa pitempään harrastaneilla oli mahdollisuus harjoitella Aaltosten johdolla mm. musiikin tulkintaa. Omien harjoituksien lisäksi Ari ja Erja kävivät vetämässä harjoituksia mm. Luleåssa paikallisille Suomiseuran jäsenille.

Nykyään harjoituksia pidetään omille jäsenille, mutta pyydettäessä pyrimme mahdollisuuksien mukaan pitämään harjoituksia myös muilla paikkakunnilla. Järjestämme omia tanssiharjoituksia kolme kertaa viikossa. Harjoituksissa ohjaajina toimivat Liisa Kenttälä ja Lauri Kantola, Irene Lehtinen ja Ossi Karjalainen, Pekka ja Kaarina Kulju sekä Timo Toivonen. Omien harjoitusten lisäksi toimimme järjestäjinä myös tiistaisin Aaltosten tanssikursseilla.

Seuramme järjestää vuosittain myös neljästä – viiteen viikonloppukurssia. Osa kursseista on tarkoitettu vain seuramme jäsenille ja osa kursseista on avoimia kaikille tanssin ystäville. Viikonloppukursseilla opettajiksi pyrimme samaan pitkään seuratanssiopettajina toimivia opettajia ympäri Suomea. Näin pyrimme takamaan monipuolisen ja tasokkaan ohjauksen myös täällä pohjoisessa.

Muita tapahtumia

Ensimmäinen tapahtuma järjestettiin kesällä 1999 ns. Heinärieha, ko. kesätapahtuman puuhamiehinä olivat Ari Hyvälä ja Teuvo Juntunen. Heinäriehan esiintyjäkaartiin kuului perjantaina Marketta Vallivaara, lauantaina Dimitri Sjöberg sekä päivällä Hannu Friman, joka esitti oman dialoginsa Miehen mitta. Tapahtuma ei saanut ihmisiä liikkeelle, osaltaan varmaankin siksi, että samalle viikonlopulle oli järjestetty useita eri kesätapahtumia.

Vuonna 2000 Ari suoritti Kittilän Levi-Instituutissa matkailualan opintoihin liittyvää työharjoittelua Hotelli Levitunturin kylpylässä. Ari oli ehdottanut kylpyläpäällikkö Jukka Sirkkalalle, että "miksi ihmeessä sinä et järjestä tänne tanssileiriä, kun täällä on niin mahtavat tilat". Ajatus oli herättänyt mielenkiintoa ja 17.5. Jukka lähetti Arille sähköpostin, että tilat on varattu leiriä varten kylpylästä ja kokouskeitaalta. Arin huoleksi Jukka jätti hommata leirille oppilaat ja opettajat. Niinpä kasasimme nopealla (kolmen kuukauden) aikataululla tanssileirin kokoon. Ensimmäisellä 25. – 27.8.2000 Letkeästi Levillä-leirillä opettajina toimivat Timo Arstila, Minna Suomela, Juhani Tahvanainen sekä Pirjo ja Veli Kainu. Leirille osallistui 130 tanssin ystävää. Ajat ovat muuttuneet sitten ensimmäisen leirin, sillä palautepalaverissa opettajien mielestä ryhmien koot olivat suuria – nyt leirin osanottajia on noin 450 eikä ryhmäkoosta juurikaan enää keskustella. Näin alkoi kolmen tahon; Hotelli Levitunturin, Napapiirin seuratanssijoiden ja SUSEL:n yhteistyö.

Letkeästi Levillä- tanssileiristä on tullut jo perinne, sillä tänä vuonna  (18 - 20.8.2017) järjestämme leirin jo 18. kerran. Letkeästi Levillä- tanssileiri kuuluu Suomen suurimpiin tanssileireihin.Nastat on myös vahvasti mukana erilaisissa talkoissa, liittyen Saarenkylän Nuorisonseuran talolla pidettäviin tansseihin sekä erinäisiin talon kunnossapitotöihin.

Virkistystoiminta

Järjestämme yhteisiä tanssimatkoja muille paikkakunnille ja muita yhteisiä kokoontumisia, esim. yhteiset pikkujoulut Kittilän, Kemijärven, Ivalon ja Sodankylän seuratanssijoiden kanssa. Näin yritämme saada toiminnan mahdollisimman saumattomaksi ja yhteistyökykyiseksi.

Ensimmäisen yhteisen matkan teimme Äänekoskelle lavatangon SM-kisoihin toukokuussa 2000. Rovaniemeltä kilpailuihin osallistui 100-sarjaan Liisa Kenttälä ja Lauri Kantola sekä yleisessä sarjassa Ari Hyvälä ja Erja Karjalainen. Yhteiset tanssimatkat ovat lisänneet suosiotaan huimasti, sillä ensimmäiselle matkalle lähtijät sopivat kolmeen henkilöautoon, kun nykyisin lähtijöitä on linja-autolastillinen. Nykyisin teemme yksi – kaksi yhteistä tanssimatkaa vuodessa

Jäsenemme ovat pärjänneet kilpailuissa hyvin, siitä esimerkkinä on mm. Liisa Kenttälän ja Lauri Kantolan Kunkkukisoissa vuonna 2002 ensimmäinen sija Cha Cha:ssa, sekä kolmas sija Bugg:ssa. Vuonna 2005 Lavatanssin Jiven Suomen mestaruuden toi Lappiin jäsenemme Leo Ulkoniemi ja Helena Ventelä-Ulkoniemi.

Vuonna 2002 seuramme puheenjohtajana toiminut Liisa Kenttälä ja vuodesta 2004 sihteerinä toiminut Irene Lehtinen ovat ahkerasti vieneet Napapiirin seuratanssijoita eteenpäin. Heidän mukanaan seuran toiminta on vakiintunut ja kasvattanut suosiotaan tasaiseen tahtiin vuotuisen jäsenmäärän ollen noin 300. Talkootöiden organisoinnista on puolestaan vastannut Teuvo Ollakka ja Risto Petäjäjärvi. Aktiivisten jäsenten ansiosta seura on kehittynyt ja voidaankin sanoa, että ilman aktiivista hallitusta ja innokkaita jäseniä seuran toiminta ei olisi voinut kehittyä ja laajentua nykyiselleen.